Om oss

Vår erfarenhet för ditt projekt

100 år av erfarenhet och innovation

CTC är en av Europas ledande tillverkare av värmeprodukter som arbetar aktivt för ett hållbart och fossilfritt samhälle. Vi har vår bas i Småland och är tillsammans med Bentone och Turboflame en del av Enertech AB som säljer produkter över hela världen. Rötterna går tillbaka till 1923 då vi började värma svenska hem. De flesta känner till våra gröna pannor som gett värme åt miljoner hushåll över hela Europa. Vi var först med värmepannor med inbyggd varmvattenberedning och vi var först med att lansera värmepumpar för luft/vatten. Det är därför ingen överdrift att säga att vi utvecklat branschen.

1923 grundades CTC
Våren 1923 börjar tre unga tekniker i Göteborg tillverka produkter för uppvärmning. Bolagets namn blir CTC – initialerna hos grundarna Celsius, Tellander och Clarin. Namnet har senare även kopplats till den latinska sentensen ”Cum Tentatione Corrigendi”, som betyder ”för vidare förbättring”. Även om det senare är en efterkonstruktion kan man konstatera att det stämmer riktigt bra efter snart ett århundrade av utveckling och förbättring.
1931
CTC utvecklar en värmepanna där vattnet värms upp med batteri. Produktion påbörjas i Ljungby.
1932
CTC startar tillverkning av varmvattenberedare och pannor för ved- och koleldning. Dotterbolaget CTC Wärmespeicher Gmbh grundas i Tyskland – den riktiga starten för exportverksamheten. Namnet CTC blev under 30-talet synonymt med modern värme i fastigheter. ”Jag ska gå å se té CTC” sa far i huset i många familjer.
1959
En ny produktionsanläggning i Ljungby invigs. Forskning och utveckling flyttas hit från huvudkontoret i Göteborg.
1977
Den nuvarande fabriken vid Näsvägen i Ljungby står klar. Huvudkontor och all produktion flyttar in i de nya lokalerna.
1979
CTC lanserar den klimatstyrda elpannan CTC Climatic (senare CTC Electronic). En succé som kommer att säljas i 100 000-tals exemplar genom åren.
1982
CTC lanserar frånluftsvärmepumpar för mekaniskt ventilerade villor.
1985
CTC introducerar luft/vattenvärmepumpar i Sverige (CTC Rebell).
1988
CTC säljs tillsammans med övriga ingående Enertech-bolag till Trelleborg-koncernen. CTC 1100 väcker uppmärksamhet på den stora värmemässan i Stockholm.
1998
En juridisk sammanslagning görs av de båda systerföretagen CTC AB och Bentone AB.
1999
CTC lanserar nya värmepumpar CTC EcoHeat för berg, mark och sjö. Ett drygt år senare lanserar CTC en ny generation värmepumpar för luft/vatten: CTC EcoAir.
2007
CTC lanserar paketerade solvärmesystem som det bara är att koppla på CTC´s värmepumpar.
2008
CTC lanserar nya värmepumpar för större fastigheter: CTC EcoAir 115, 120 och 125.
2009
CTC lanserar en ny generation av Sveriges mest sålda värmepumpar för luft/vatten: CTC EcoAir.
2010
CTC lanserar en helt ny värmeprodukt: den nya, intelligenta allt-i-ett-tanken CTC EcoZenith 550.
2011
CTC ligger i framkant även när det gäller nya digitala kanaler. Två nya applikationer för smarta telefoner lanseras: en för värmepumpskalkyl och en felsökningsapplikation som hjälper installatören att metodiskt avhjälpa fel och driftstörningar. CTC lanserar uppdaterade versioner av Sveriges mest sålda värmepump för luft/vatten CTC EcoAir.
2012
CTC lanserar en ny helt ny bergvärmepump som slår alla tidigare rekord för verkningsgrad: COP på hela 5,04. Dessutom har den pekskärm i färg och flera andra nya egenskaper och hög prestanda. CTC lanserar 3-årig garanti på alla sina produkter. CTC vinner en europeisk utmärkelse. Den holländska fackmässan Climatecno utsåg CTC EcoZenith 550 som 2011 års mest innovativa produkt
2013
CTC fyller 90 år och lanserar bland annat sitt nya fastighetssortiment med nya CTC EcoPart bergvärmepumpar, EcoAir luft-/vattenvärmepumpar samt den nya reglerenheten CTC EcoLogic Pro
2014
CTC EcoAir 520M, den första varvtalsstyrda luft/vattenvärmepumpen lanseras.
2015
CTC lanserar några av Sveriges mest effektiva värmepumpar. CTC GSi 12 den första varvtalsstyrda bergvärmepumpen och CTC EcoAir 510M den andra varvtalsstyrda luft/vattenvärmepumpen.
2016
CTC lanserar appen CTC Connect som gör det möjligt att styra värmepumpen med mobilen. Dessutom lanseras en ny effektiv inomhusmodul CTC EcoZenith i350 med ett nyutvecklat varmvattensystem som gör den till klassvinnare.
2017
Nibe köper CTC tillsammans med merparten av Enertech Group och ingår i Nibe Climate Solutions. Den nya infomationsappen CTC info lanseras. Ladda ner eller läs alla trycksaker direkt i mobilen. CTC Connect+ lanseras. En uppdatering av appen CTC Connect med flera utökade funktioner.
2018
CTC lanserar CTC EcoAir 600M, en ny serie varvtalsstyrda luft/vattenvärmepumpar med en effekt på 2,5-22 kW. CTC lanserar även den varvtalsstyrda bergvärmepumpen CTC GSi 16, med en effekt på 4-16 kW.
2019
CTC lanserar den varvtalsstyrda bergvärmepumpen CTC GSi 8, den perfekta utbytesvärmepumpen med en effekt på 2,5-7,7 kW. Vi lanserar även CTC EcoPart 600M, en kompakt bergvärmepump med samma prestanda som CTC GSi, men utan styrning och varmvattenberedning. Helene Richmond blir ny VD för Enertech AB.
2020
Enertech-gruppen utökas med förvärv av det tyska värmepumpsföretaget Waterkotte GmbH och det svenska ångpanneföretaget VEÅ. CTC presenterar svensk design- och ingenjörskonst i en ny serie värmepumpar och inomhusmoduler. Bergvärmepumparna CTC GSi 600 och CTC GS 600. Inomhusmodulerna CTC EcoZenith i360 och CTC EcoVent i360F samt avancerad värmepumpsstyrning med styrenheterna CTC EcoLogic M och L.
2021
CTC presenterar det nya varumärket CTC Professional som har sin inriktning på större fastigheter.
Previous slide
Next slide

Nytt sortiment

Nu introducerar vi ett nytt sortiment avancerade värmepumpar för stora projekt. Miljövänlighet, ekonomi och innovation – det var dessa faktorer som fick vårt tyska dotterbolag Waterkotte att utveckla den första värmepumpen redan 1968. Baserat på dessa erfarenheter utvecklar vi idag integrerade systemlösningar och miljömässigt hållbara koncept. Vår övertygelse förblir densamma: Ännu efter 100 år tror vi fortfarande på det bästa och mest miljövänliga värmesystemet som hjärtat i all utveckling – värmepumpen.

Många referenser

Tack vare vårt nya sortiment CTC Professional kan vi erbjuda serietillverkade produkter på 10–229 kW, och kan kaskadkopplas upp till 1832 kW. CTC Professional kan erbjuda rätt värmepump för alla byggprojekt och rätt lösning för alla utmaningar. Våra referenser omfattar både nationella och internationella projekt – hotell, banker, sjukhus, flerfamiljshus och välkända kunder som till exempel IKEA. Våra produkter karaktäriseras alltid av bästa prestanda, flerfaldigt prisbelönad produktdesign och den senaste styrtekniken. Våra experter hjälper arkitekter, planerare, energileverantörer och tekniker redan från början av planeringsfasen. Därför ser vi oss själva som en kompetent projektpartner.

Framgångsrika tillsammans

Det är hög tid att skydda miljön. Låt oss göra det tillsammans. Den grundläggande idén – användning av naturligt tillgänglig och förnybar energi från naturen är inte ny. Men när det gäller lagstiftning är den mer aktuell än någonsin. Tillsammans skräddarsyr vi ett koncept för just ditt projekt. I den här broschyren presenterar vi våra koncept och produkter för fler-familjshus, kommersiella fastigheter och industribyggnader. Referenserna ger dig en första inblick i våra hållbara systemlösningar och koncept.

Utmaningarna är många. Men det är också möjligheterna.

Hotet om global uppvärmning
Smältande polarisar och glaciärer, stigande havsnivåer, extrema väderhändelser – det går inte att blunda för konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Industri och privata hushåll är de största källorna till utsläpp. I det sammanhanget spelar uppvärmning av byggnader och vatten en stor roll. Om vi vill bevara vår miljö och natur är det hög tid att göra det nu.

Klimatskyddsmål
Sedan Parisavtalet om klimatet trädde i kraft 2016, har mer än 180 länder som skrivit på avtalet, redan åtagit sig att implementera klimatskyddsåtgärderna. Målet är att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C. Att sluta använda fossila bränslen som kol, olja och gas för framställning av energi och värme är avgörande. Förnybar energi är nyckeln till framgång.

100 år av erfarenhet gör skillnad
Utbudet av värmepumpar för luft, berg och grundvatten är stort. Det finns stora kvalitetsskillnader mellan tillverkarna. Tack vare 100 års erfarenhet kan CTC tillverka högklassiga värmepumpar i effektområdet 1–690 kW. CTC erbjuder integrerade systemlösningar för flerfamiljshus samt kommersiella och industriella fastigheter.

Miljö & Kvalité

Miljö/hållbarhet ISO-14001

Våra hållbara produkt och systemlösningar syftar till att kontinuerligt förbättra Miljön och minska miljöpåverkan. Därför är det också naturligt för oss att alltid beakta miljöaspekter i allt vi företar oss genom att:

 • Kontinuerligt hållas oss uppdaterade gällande miljölagar och med bred marginal uppfylla dessa.
 • Utveckla, tillverka och marknadsföra produkter som är säkra, energieffektiva och miljöanpassade och som kan skrotas eller återvinnas på ett säkert sätt.
 • Använda processer och arbetsmetoder som minimerar miljöpåverkan
Information om återvinning

För korrekt avfallshantering måste förpackningen deponeras på en återvinningsstation eller hos din återförsäljare. Alla värmepumpar har delar som ska återvinnas. För att få hjälp med det kan du vända dig till din installatör och i annat fall du kan du själv åka till återvinningsstationen. Det är viktigt att pumpens kylmedel, kompressorolja och elektronik återvinns på rätt sätt. CTC’s övriga produkter ska också återvinnas, kontakta en installatör om du känner dig osäker på hur.

Kvalitet ISO-9001

Vi skapar förtroende hos våra kunder genom att våra produkter håller högsta Kvalitet. Kvalitet i allt vi gör från utveckling-produktion- marknadsföring-försäljning – service och support är avgörande för både våra kunder och för oss. Vi skall därför kontinuerligt förbättra vår Kvalitet genom att:

 • Organisation, kvalitetssystem och arbetssätt löpande omprövas och anpassas till givna behov, erhållna erfarenheter och information från våra kunder och medarbetare och eller krav från myndigheter.
 • Leverera produkter som fungerar i enlighet med specifikation och prestanda, i rätt tid och i rätt mängd.
 • Tillgodose eller överträffa kundernas förväntningar och intressen.

KONTAKTA OSS

Vår nya fastighetsavdelning – med lång erfarenhet av installation av värmepumpar – är specialiserad på lösningar till större fastigheter. Vårt stora utbud av värmepumpar gör att vi har lösningar för dom flesta typer av fastigheter och projekt.

Kontakta oss för mer information eller rådgivning.

Våra experter

Vi hjälper er med den optimala fastighetslösningen!

CTC Professional

Joel Gauffin

Projektingenjör joel.gauffin@enertech.se

Arbetsområden

 • Beräkning och dimensionering
 • Teknisk support
 • Skapande av individuella systemlösningar och styrkoncept
 • Hjälp med framtagning av specifikationer

CTC Professional

Josip Buic

Försäljningsingenjör
josip.buic@enertech.se

Arbetsområden

 • Försäljning
 • Beräkning och dimensionering
 • Konsulter, entreprenörer och fastighetsägare

CTC Professional

Kenny Thorstensson

Försäljningsingenjör kenny.thorstensson@enertech.se

Arbetsområden

 • Försäljning
 • Beräkning och dimensionering
 • Konsulter, entreprenörer och fastighetsägare

CTC

Klicka nedan för att se alla våra säljare som är specialiserade på CTC-produkter.